Collagraph

 

Naast de oude druktechnieken, hoogdruk (hout- en linosnede), diepdruk (etsen, etc.) vlakdruk (litho of steendruk) en doordruk (zeefdruk), is er recent een geheel nieuwe techniek bijgekomen, de collagraph.
De naam is afgeleid van het Franse woord ‘coller’, wat ‘plakken’ betekent. Het is iets anders dan een collage, hoewel dit ook door middel van plakken tot stand komt, maar een collage is af na het plakken en een collagraph-plaat is een drukvorm, die wordt ingeïnkt en afgedrukt op een schoon vel papier. Die afdruk is de collagraph-prent die wordt ingelijst.
Als je een collagraph-prent wilt maken, neem je een plaatje zink of aluminium (kan ook triplex zijn of karton) waar je materialen naar keuze op gaat plakken.
Dit is anders dan bij een hoog- of diepdrukplaat, waarbij je hout of linoleum wegsteekt of uit een etsplaat lijnen laat wegvreten. Bij de collagraph voeg je materialen toe. Je bouwt dus letterlijk je drukvorm op. Vervolgens ga je deze afdrukken. Dat wat het hoogste op je drukvorm ligt, komt als diepste vorm in je afdruk terug.
De effecten zijn bijzonder. Niet alleen heeft de prent prachtige reliëfs, het werk ziet er meer schilderachtig uit dan een hout- of linosnede of een ets. De techniek nodigt meer uit tot ‘spelen’ met materialen dan de oude technieken.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

home

etsen

collagraph

combinaties van technieken

grafische technieken

schilderijen

opdrachten

cursussen

cv

motivatie

agenda

links

contact